Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Αλμυρά μπισκότα με γκορκονζόλα και θυμάρι

Έψαχνα μες το μυαλό μου την συνταγή με την οποία θα ξεκινούσα το μαγειρικό ημερολόγιο μου. Υπάρχουν τόσες, αγαπημένες, κλασσικές, νοσταλγικές, που δεν ήξερα ποια να διαλέξω. Έτσι είπα να κάνω μία ολοκαίνουργια, όπως κάθε τι νέο στην γέννησή του. Ιδού λοιπόν, η πρώτη συνταγή, με αφορμή μία βόλτα στο βουνό για μανιτάρια.





Χρόνος 40λεπτά
Περίπου 40 μπισκότα


Υλικά:
2 φλιτζάνια αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, λίγο πιπέρι
80 γρ κρύο βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια
3 / 4 φλιτζανιού κεφίρ
1 / 4 φλιτζανιού τριμμένη παρμεζάνα
4 κουταλιές τριμμένη γκοργκονζόλα
1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι


Οδηγίες:
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 220°C.


Σε ένα μπλέντερ συνδυάζεις το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Τα ανακατεύεις και προσθέτεις το βούτυρο, ξανά ανακατεύεις μέχρι το βούτυρο να αναμειχθεί με το αλεύρι. Εναλλακτικά,  με τα δάχτυλά σου τρίβεις το βούτυρο με το μείγμα αλευριού έως ότου να ομογενοποιηθεί και να μοιάζει με ψίχουλα. 


Μεταφέρεις το μείγμα σε ένα μέτριο μπολ. Προσθέτεις την παρμεζάνα το θυμάρι, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το κεφίρ και τη Gorgonzola. Ανακατεύεις με ένα ξύλινο κουτάλι μέχρι το μείγμα να σχηματίσει μια μπάλα. Φέρνεις το μείγμα σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, την ζυμώνεις ελαφρά και με ένα πλάστη ανοίγεις τη ζύμη. 
Χρησιμοποιώντας ένα ποτήρι ή ένα κούπ πατ, κόβεις τα μπισκότα και τα στρώνεις σε μία λαδόκολλα. Για να μην κολλάει το κουπ πατ βύθισέ το στο αλεύρι κάθε φορά που κόβεις ένα μπισκότο.


Τα ψήνεις μέχρι να ροδίσουν, περίπου 8 έως 10 λεπτά.


Τρώγονται καλύτερα ζεστά με βούτυρο, φρέσκο τυρί ή κονφιτούρα κρεμμύδι σε ένα καναπέ που χωράει την παρέα όλη, ή με γλυκά σαν υγρή ζάχαρη αχλάδια σε ένα τραπέζι για δύο.

1 σχόλιο:

  1. μελωμένα αχλάδια.. μμμ
    λατρεύω τα blog μαγειρικής, πρόσφατα αναρωτιόμουν αν έχεις :) καλή αρχή λοιπόν ιοκάστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή