Η βάση αυτής της συνταγής είναι από ένα γνωστό χορτοφαγικό εστιατόριο στην Ιθάκη της Νέας Υόρκης, το Moosewood, το οποίο γνώρισα χάρη στον καλό μου Δημήτρη. Η σοκολατόπιτα παραλλάχθηκε και εξελίχθηκε σε αγαπημένη συνταγή. Η γεύση της σοκολάτας είναι πλούσια και η συνταγή έχει αγαπηθεί από τους φανατικούς μου φίλους. Το χαμόγελό τους ενώ έχουν το κουτάλι ακόμα στο στόμα είναι ανεκτίμητο.
Χρόνος 50 λεπτά
Περίπου 10 μερίδες
Υλικά:
1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι λευκό, ολικής άλεσης ή όποια άλλο προτιμάς
1/3 του φλιτζανιού κακάο
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι ζάχαρη ακατέργαστη
1/2 φλιτζάνι λάδι
1 φλιτζάνι κρύο καφέ φίλτρου
2 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο
μία βανίλια
1/2 κουταλάκι κάρδαμο
100 γρ σοκολάτα λευκή
100γρ σοκολάτα κουβερτούρα
γάλα (σόγιας, για την χορτοφαγική έκδοση)
Οδηγίες:
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 190°C.
Σε ένα μπολ κοσκινίζεις το αλεύρι, το κακάο, την σόδα, το αλάτι, το κάρδαμο, την βανίλια και την ζάχαρη και τα ανακατεύεις με ένα σύρμα. Σε ένα δοσομετρητή βάζεις τον καφέ μαζί με το λάδι και τα προσθέτεις στο μείγμα ανακατεύοντας ζωηρά να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Στο τέλος προσθέτεις και το ξύδι (μην το παραλείψεις, υπόσχομαι πως δεν θα έχει καμία γεύση ξυδιού στο τέλος) και το ανακατεύεις με το σύρμα ενώ αυτό ελαφρώς αφρίζει. Μπορείς να το βάλεις σε μία αντικολλητική στρογγυλή φόρμα δίχως να την βουτυρώσεις ή σε ένα τσέρκι με τσαλακωμένη λαδόκολλα για πιο ρουστίκ εμφάνιση και το ψήνεις για 25 με 30 λεπτά.
Αφού ψηθεί χαμηλώνεις τον φούρνο και την αφήνεις στην άκρη να κρυώσει. Για να ετοιμάσεις το γλάσο, βάζεις πρώτα την λευκή σοκολάτα σε ένα κατσαρολάκι και στον ζεστό φούρνο μέχρι να λιώσει, 10 περίπου λεπτά, ενώ ταυτόχρονα ζεσταίνεις το γάλα. Ξεφορμάρεις προσεχτικά την σοκολατόπιτα και την βάζεις σε ένα όμορφο πιάτο. Με το σύρμα ανακατεύεις τη σοκολάτα με δύο κουταλιές γάλα και με ένα πινέλο την απλώνεις στην σοκολατόπιτα αφήνοντας μία χοντρή στρώση στο κέντρο. Λιώνεις ομοίως την κουβερτούρα και με ένα κουτάλι την ρίχνεις κυκλικά πάνω από την λευκή στρώση αφήνοντας κενά για να έχεις ένα ριγέ αποτέλεσμα από ομόκεντρους κύκλους. Ή και αντίστροφα.
Πρέπει να μείνει στο ψυγείο για 30 τουλάχιστον λεπτά προτού την κόψεις, αλλιώς θα κυνηγάς το γλάσο που θα κάνει την σοκολατόπιτα να μοιάζει με τα λιωμένα ρολόγια του Νταλί.
Για μένα, έχει καλύτερη γεύση όταν την "κλέβω" κουταλιά-κουταλιά από το ψυγείο.
Χρόνος 50 λεπτά
Περίπου 10 μερίδες
Υλικά:
1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι λευκό, ολικής άλεσης ή όποια άλλο προτιμάς
1/3 του φλιτζανιού κακάο
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι ζάχαρη ακατέργαστη
1/2 φλιτζάνι λάδι
1 φλιτζάνι κρύο καφέ φίλτρου
2 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο
μία βανίλια
1/2 κουταλάκι κάρδαμο
100 γρ σοκολάτα λευκή
100γρ σοκολάτα κουβερτούρα
γάλα (σόγιας, για την χορτοφαγική έκδοση)
Οδηγίες:
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 190°C.
Σε ένα μπολ κοσκινίζεις το αλεύρι, το κακάο, την σόδα, το αλάτι, το κάρδαμο, την βανίλια και την ζάχαρη και τα ανακατεύεις με ένα σύρμα. Σε ένα δοσομετρητή βάζεις τον καφέ μαζί με το λάδι και τα προσθέτεις στο μείγμα ανακατεύοντας ζωηρά να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Στο τέλος προσθέτεις και το ξύδι (μην το παραλείψεις, υπόσχομαι πως δεν θα έχει καμία γεύση ξυδιού στο τέλος) και το ανακατεύεις με το σύρμα ενώ αυτό ελαφρώς αφρίζει. Μπορείς να το βάλεις σε μία αντικολλητική στρογγυλή φόρμα δίχως να την βουτυρώσεις ή σε ένα τσέρκι με τσαλακωμένη λαδόκολλα για πιο ρουστίκ εμφάνιση και το ψήνεις για 25 με 30 λεπτά.
Αφού ψηθεί χαμηλώνεις τον φούρνο και την αφήνεις στην άκρη να κρυώσει. Για να ετοιμάσεις το γλάσο, βάζεις πρώτα την λευκή σοκολάτα σε ένα κατσαρολάκι και στον ζεστό φούρνο μέχρι να λιώσει, 10 περίπου λεπτά, ενώ ταυτόχρονα ζεσταίνεις το γάλα. Ξεφορμάρεις προσεχτικά την σοκολατόπιτα και την βάζεις σε ένα όμορφο πιάτο. Με το σύρμα ανακατεύεις τη σοκολάτα με δύο κουταλιές γάλα και με ένα πινέλο την απλώνεις στην σοκολατόπιτα αφήνοντας μία χοντρή στρώση στο κέντρο. Λιώνεις ομοίως την κουβερτούρα και με ένα κουτάλι την ρίχνεις κυκλικά πάνω από την λευκή στρώση αφήνοντας κενά για να έχεις ένα ριγέ αποτέλεσμα από ομόκεντρους κύκλους. Ή και αντίστροφα.
Πρέπει να μείνει στο ψυγείο για 30 τουλάχιστον λεπτά προτού την κόψεις, αλλιώς θα κυνηγάς το γλάσο που θα κάνει την σοκολατόπιτα να μοιάζει με τα λιωμένα ρολόγια του Νταλί.
Για μένα, έχει καλύτερη γεύση όταν την "κλέβω" κουταλιά-κουταλιά από το ψυγείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου