Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ινδική σούπα με φάβα και πικάντικη σάλτσα ντομάτας (Kitchari)

Την πρώτη μέρα στο άσραμ, που όλα ήταν ακόμα καινούργια και η ματιά μου ψαρωμένη, φτάσαμε αργά και η μαγείρισσα μας είχε κρατημένο το φαγητό της ημέρας: βραστά λαχανικά και φάβα. Λυτά και άγευστα, σκέφτηκα.. Λογικό. Η επόμενη μέρα όμως ήρθε να με διαψεύσει και το φαγητό στο άσραμ αποδείχθηκε τόσο υπέροχο όσο η εμπειρία όλη. Το αγαπημένο γεύμα που ευτυχώς επαναλαμβανόταν ουκ ολίγες φορές μες την εβδομάδα ήταν το kitchari, μία σούπα από φάβα και ρύζι, που συνοδευόταν με μία πικάντικη γλυκόξινη σάλτσα ντομάτας (achar). Ευτυχώς και πάλι είχα την καλή τύχη να περνάω αρκετό χρόνο της ημέρας στην κουζίνα και τα μυστικά της σούπας μου αποκαλύφθηκαν. Η συνταγή είναι πολύ εύκολη και ο συνδυασμός του ρυζιού με την φάβα ιδανικός για τους χορτοφάγους.






Χρόνος 50 λεπτά 
Μερίδες 5




Υλικά:
Για την σούπα:
2 φλιτζάνια φάβα (ιδανικά mung dal)
1 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι
7 περίπου φλιτζάνια νερό
αλάτι
5 κουταλιές της σούπας λάδι
1/2 κουταλάκι σπόροι κύμινου
1/2 κουταλάκι σπόροι μουστάρδας
Για την σάλτσα:
2 1/2 φλιτζάνια ντομάτα κονκασέ 
2 σκελίδες σκόρδο
Κύμινο, κορίανδρο, τζίντζερ, σπόροι μουστάρδας, λίγη κανέλα , τσίλι κατά βούληση
Αλάτι
1 1/2 κουταλιά της σούπας ζάχαρη καστανή


Οδηγίες:
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζεις τη φάβα και την πλένεις με άφθονο νερό μέχρι να σταματήσει να αφρίζει. Προσθέτεις το νερό και την αφήνεις να πάρει μία βράση σε δυνατή φωτιά ξεαφρίζοντας παράλληλα με μία τρυπητή κουτάλα. Αφού σταματήσει  να αφρίζει την σκεπάζεις και χαμηλώνεις την φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία. Την αφήνεις να βράσει έως ότου μαλακώσει και σπάσει, περίπου μισή ώρα. Προσθέτεις το ρύζι και αν δεν έχει μείνει αρκετό νερό προσθέτεις κι άλλο, τόσο όσο τελικά να έχεις μία αρκετά πηκτή σούπα. Αφού βράσει και το ρύζι την αφήνεις στην άκρη και προσθέτεις το αλάτι. Σε σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζεις το λάδι να κάψει και καβουρντίζεις τα μπαχαρικά, προσοχή να μην καπνίσει το λάδι, και το ανακατεύεις με την σούπα. 
Για την σάλτσα, ψιλοκόβεις το σκόρδο και το σοτάρεις μαζί με τα μπαχαρικά σε λίγο λάδι. Προσθέτεις την ντομάτα και την ζάχαρη και την αφήνεις να βράσει σε χαμηλή φωτιά έως ότου δέσει. Αλάτι, πιπέρι για την γεύση και έτοιμη..
Σερβίρεται σε ένα μπολ με 2 κουταλιές (ή και παραπάνω) σάλτσα στη μέση.


Μ' αρέσει η διχρωμία της σούπας και δεν την ανακατεύω, παίρνω κουταλιά κουταλιά μισή σούπα, μισή σάλτσα, την οποία λατρεύω και στο τέλος πάντα προσθέτω κι άλλη. Είναι ιδανική για τα κρύα μεσημέρια του Νοέμβρη. Καλό μήνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου