Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Φακόρυζο με χουρμάδες και καραμελωμένα κρεμμύδια

 Φακές με ρύζι.. Ένας συνδυασμός άγνωστος για μένα μέχρι πρόσφατα. Οι φακές πήγαιναν πάντα με μανιτάρια, με ντομάτα, μέχρι και με πορτοκάλι, αλλά ρύζι ποτέ.. Η αποκάλυψη ήρθε ταυτόχρονα και από πολλές πλευρές. Λίγο η Νίνα με τις φακές της μαμάς της από την Αφρική, ο Μιχάλης με τις φακές Μουτζέντρα και ο Τζουλιέν που μου εξήγησε την μεγάλη θρεπτική σημασία τους για τους χορτοφάγους, έφτασαν για να με πείσουν να μπω στην κουζίνα και να τις δοκιμάσω. Η πρώτη απόπειρα είχε άψητα κρεμμύδια, η δεύτερη πολύ σκόρδο και βαλσάμικο, με την τρίτη προσπάθεια είχε μπει κιόλας στην καρδιά μου, μιας και ως γνωστόν ο έρωτας περνάει από το στομάχι.




Χρόνος 50 λεπτά
Μερίδες περίπου 4


Υλικά:
1 φλιτζάνι φακές
1 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι κατά προτίμηση αναποφλοίωτο
μία κουταλιά της σούπας βούτυρο αγελάδος
2/3 του φλιτζανιού χουρμάδες
αλάτι, πιπέρι
νερό


2 φλιτζάνια μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο
1/2 του φλιτζανιού κόκκινο κρασί
1/2 του φλιτζανιού νερό
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλιά βαλσάμικο
1 κουταλιά ζάχαρη καστανή
1 ξύλο κανέλας
λίγο μπαχάρι και μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι


Οδηγίες:
Για τις φακές: Πλύνε τις φακές σε μία βαθιά κατσαρόλα με άφθονο νερό. Γέμισε την κατσαρόλα με τόσο νερό όσο να καλύπτει τις φακές και άλλο τόσο και βάλτες να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρουν μία βράση χαμήλωσε τες στο μισό και άφησε τες να βράσουν έως ότου να μαλακώσουν, περίπου 30 λεπτά. Μόλις οι φακές μαλακώσουν, αλλά δεν έχουν διαλυθεί, προσθέτεις το ρύζι, λίγο αλάτι και τ' αφήνεις να βράσει σε χαμηλή φωτιά με κλειστό καπάκι. Αν χρειάζεται κι άλλο νερό προσθέτεις και αν είναι περισσότερο απ' ότι χρειάζεται τ'αφήνεις να βράσει με ανοιχτό καπάκι και σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά. Οι φακές ανάλογα με το μέγεθος, την ποικιλία και την ηλικία τους χρειάζονται λίγο η περισσότερο βράσιμο. Λίγο πριν να είναι έτοιμο το ρύζι, αφαιρείς τα κουκούτσια από τους χουρμάδες, τους χοντροκόβεις και τους προσθέτεις στην κατσαρόλα. Μόλις το ρύζι είναι μαλακό και το νερό έχει απορροφηθεί όλο, κατεβάζεις την κατσαρόλα από το μάτι, ανακατεύεις το βούτυρο μέχρι να λιώσει και του τρίβεις λίγο μαύρο πιπέρι.


Για τα κρεμμύδια:
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζεις το λάδι και σοτάρεις τα κρεμμυδάκια για λίγα δευτερόλεπτα. Προσθέτεις τα μπαχαρικά και την δάφνη και σβήνεις με το κρασί και το νερό. Προσθέτεις το ξύδι και την ζάχαρη, μειώνεις την φωτιά και τ' αφήνεις με κλειστό καπάκι να μαγειρευτούν για είκοσι λεπτά περίπου, μέχρις ότου να μαλακώσουν τα κρεμμύδια, να εξατμιστούν όλα τα υγρά και να καραμελώσει η σάλτσα τους. Δεν χρειάζεται πολύ λάδι γιατί τότε θα τηγανιστούν και το κρασί θα πικρίσει.


Σερβίρεται το φακόρυζο ζεστό με μία κουταλιά από καραμελωμένα κρεμμύδια και ένα ποτήρι κόκκινο Syrah που ταιριάζει καταπληκτικά με τους γλυκούς χουρμάδες. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου