Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Μπιζελόσουπα για το κρύωμα

"Για να γίνεις καλά όταν είσαι άρρωστη πρέπει να φας κοτόσουπα", επιμένει η μαμά μου, "Να πάρεις πρωτεΐνες, σίδηρο και βιταμίνη C". Όταν όμως είσαι χορτοφάγος τι κάνεις? Ο αρακάς έχει όλα εκείνα που σύμφωνα με τις μαμάδες χρειάζεται κανείς για να αναρρώσει, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, πρωτεΐνες.. Την απάντηση μου την έδωσε ο Nanda στον οποίο και χρωστάω πολλές από τις συνταγές μου. Έκανε θυμάμαι τις πιο υπέροχες σούπες όμως ποτέ δεν μας έλεγε τι έβαζε μέσα. Όταν τον ρωτούσα έλεγε, "Peas and magic mixture." Από πείσμα και μόνο έκανα άπειρες αποτυχημένες μπιζελόσουπες μέχρι να βρω την σωστή γεύση. Η συνταγή αυτή είναι λοιπόν ένα μαγικό μείγμα για γρήγορη ανάρρωση.

Χρόνος 40 λεπτά
Μερίδες 4-6

Υλικά:
500γρ αρακά φρέσκο ή κατεψυγμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
5 φλιτζάνια νερό

1/2 του φλιτζανιού γιαούρτι
1/2 του φλιτζανιού γάλα συμπυκνωμένο
λίγο λάδι
κορίανδο, κάρδαμο, κύμινο, σκόνη μουστάρδας, μοσχοκάρυδο και κουρκουμά κατά βούληση
1 κουταλάκι αλάτι
προαιρετικά:σπόρους μαυροκούκι και ξύσμα λεμονιού ή μπλε τυρί

Οδηγίες:

Καθαρίζεις το σκόρδο και αφαιρείς την φύτρα του, χοντροκόβεις το κρεμμύδι και σε μέτρια φωτιά βάζεις το λάδι να κάψει. Σοτάρεις το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5 λεπτά και προσθέτεις τα μπαχαρικά για να σοταριστούν όλα μαζί για 5 λεπτά ακόμα. Ενώ ζεσταίνεις το νερό, σοτάρεις τον αρακά. Προσθέτεις το νερό, αλατίζεις και τ' αφήνεις να βράσει σκεπασμένο σε μέτρια φωτιά για 30 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας που και που (η μπιζελόσουπα, όπως και τα περισσότερα φαγητά, θέλει παρέα στο μαγείρεμα). Όταν ο αρακάς έχει μαλακώσει άφησέ τον να κρυώσει λίγο και πέρασε τη σούπα από ένα μπλέντερ μαζί με το γιαούρτι. Γύρισε την σούπα πάλι στην κατσαρόλα και δώσε της μία ακόμα βράση προσθέτοντας το γάλα και ανακατεύοντας καλά. 


Μπορείς να την σερβίρεις με λίγο καβουρντισμένο μαυροκούκι και μια σταλιά ξύσμα λεμονιού ή με ένα κομμάτι μπλε τυρί στη μέση. Όταν την περνούσα από το μπλέντερ σκέφτηκα πως θα μπορούσα να είχα συνδυάσει λίγο μπρόκολο, σπανάκι, πατάτα ή και τσένταρ. Οι παραλλαγές είναι απεριόριστες.. Η σούπα αυτή συγκαταλέγεται για μένα σ' αυτό που ονομάζουμε soul food, φαγητό που φέρνει ζεστές αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια, μαγειρεμένο με αγάπη και φροντίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου