Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Σαγιότ, με γαρίδες και δυόσμο

 Το σαγιότ είναι ένα πεντανόστιμo λαχανικό της τάξεως του κολοκυθιού και για 'μένα μία απίστευτα αγαπημένη, νοσταλγική, παιδική γεύση, και ναι μεγάλωσα στην Ελλάδα. Δύσκολα να τα καθαρίσεις λόγω των σκληρών αγκαθιών του και του χυμού που αφήνει ένα φιλμ στα χέρια. Γι' αυτό και όταν τα βρήκα στον μανάβη της Άθωνος έτοιμα καθαρισμένα να με φωνάζουν δεν μπόρεσα να αντισταθώ και από εκείνη την στιγμή ονειρεύομαι χίλιους δύο τρόπους να τα μαγειρέψω. Ο πατέρας μου τα έκανε πάντα αχνιστά, με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι για να συνοδεύσει το ψητό κοτόπουλο του με σάλτσα μήλου. Με βάση λοιπόν αυτή την απλή γεύση έφτιαξα τα σαγιότ μου με γαρίδες, σκορδάκι και δυόσμο φρεσκοκομμένο από το μπαλκόνι μου, που κάνει ένα ωραίο ορεκτικό για δύο.


Χρόνος 20 λεπτά
Μερίδες 2


Υλικά:
2 σαγιότ (chayote squash)
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
1/4 του φλιτζανιού λευκό κρασί
8 μέτριες γαρίδες
ένα μικρό ματσάκι δυόσμο
λίγο λάδι
ένα λεμόνι, ο χυμός και το ξύσμα του
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
προαιρετικά: μαύρες ελιές ροδέλες


Οδηγίες:
Σε μία κατσαρόλα βάζεις λίγο νερό να βράσει. Ίσα ίσα για να αχνίσεις τις γαρίδες και να μπορούν να ξεφλουδιστούν πιο εύκολα. Τις στραγγίζεις όταν έχουν πάρει ένα πορτοκαλί χρώμα αλλά δεν έχουν βράσει και κρατάς το νερό. Καθαρίζεις και ψιλοκόβεις το σκόρδο. Ξεφλουδίζεις και κόβεις σε κύβους τα σαγιότ και βάζεις το λάδι να κάψεις σε ένα βαθύ τηγάνι. Σοτάρεις το σκόρδο και τα σαγιότ και τα σβήνεις με το κρασί και νερό από τις γαρίδες (περίπου 1/4 του φλιτζανιού). Αλατίζεις και σε χαμηλή φωτιά, με ανοιχτό καπάκι τα αφήνεις να ψηθούν μέχρι να μαλακώσουν. Λίγο πριν να είναι έτοιμα προσθέτεις τις γαρίδες, αφού τις έχεις πρώτα ξεφλουδίσει, το ξύσμα του λεμονιού και τις ελιές, αν χρησιμοποιείς, και δυναμώνεις τη φωτιά μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Το κατεβάζεις από τη φωτιά, προσθέτεις το τριμμένο πιπέρι και τον ψιλοκομμένο δυόσμο και σερβίρεις με λίγο λεμόνι.




 Αν λοιπόν βρεθεί ποτέ στο δρόμο σου αυτό το λαχανικό μην το προσπεράσεις, είναι υπέροχο σου το υπόσχομαι. Και πέραν της μοναδικής του γεύσης, είναι πολύ χαμηλό σε κορεσμένα λίπη και πλούσιο σε βιταμίνη C και μαγνήσιο.

6 σχόλια:

  1. Λεγεται και κολοκυθι του ιωνα υπεροχο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο πατέρας μου τα καλλιεργούσε από τότε που ήμουν παιδί και αυτή την ονομασία δεν την ήξερα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα!
    Γνωρίζετε που μπορώ να βρω σαγιότ στην Αθήνα?
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. γνωριζει κανεις που μπορω να βρω φυτο η σπορο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς φυτέψαμε τον σπόρο από το ίδιο το φρούτο κ φέτος είχαμε μεγάλη παραγωγή.

      Διαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή